Jdi na obsah Jdi na menu

25 let přátelství

9. 3. 2016

Spolupráce mezi městy Aarwangen – Vodňany je od r. 1991, která vznikla na základě smlouvy mezi Jihočeským krajem a kantonem Bern.

Smlouva o vzájemných vtazích byla ratifikována 15. 4. 1994. Od této doby jsou obě města mezi sebou v různých směrech velmi aktivní.

 

Něco málo z kulturního dění za uplynulou dobu přátelství:

3. 5. 1998 se uskutečnila výstava uměleckých děl výtvarníků z Aarwangenu v Městské galerii ve Vodňanech.

V roce 2000 vystavovali výtvarníci z klubu Vodňanských výtvarníků v Aarwangenu.  Při této akci se konal v Aarwangenu týden české kuchyně. Kuchař z Vodňan vařil pro obyvatele z Aarwangenu v jedné restauraci v Aarwangenu česká jídla. Aby byla i atmosféra česká, o víkendu tam hrála dechová hudba české písničky. Obě výstavy měly velký úspěch.

 O této doby se koná pravidelně každým 4. rokem ve Vodňanech výtvarný plenér, který pořádá klub Vodňanských výtvarníků. Jsou na něj pozváni výtvarníci z ostatních partnerských zemí. Zatím se zúčastnilo PL, CH, A, CZ. Výtvarníci jsou do Vodňan pozváni na jeden týden. Zde společně tvoří svoje výtvarná díla, jezdí spolu na výlety, tráví společně volný čas. Vždy je pro ně připravený nějaký program. Na konci jejich pobytu se ze zde z vytvořených jejich děl uskuteční vernisáž a tyto díla jsou přístupná několik týdnů veřejnosti. Dalším rokem Vodňaští výtvarníci jedou na podobný plenér do ostatních zemí (PL, CH, A). Za tuto dobu vzniklo mnoho zajímavých a umělecky hodnotných děl.

V roce 2001 nás navštívili dva autobusy hudebníků z Aarwangenu a v aukční hale se konal koncert.

Pravidelně v květnu se ve Vodňanech pořádají Vodňanské rybářské dny. Při této příležitosti se již vícekrát představili hudebníci ze Švýcarska různých žánrů Vodňanům. Měli zde velký úspěch. Obzvlášť hudebníci na alpské rohy nebo hraní na ústní harmoniky byl pro účastníky VRD obrovský zážitek.

Sport:

Ve Vodňanech i v Aarwangenu se uskutečnilo mnoho sportovních akcí. Každým rokem jezdí turisté a cyklisté na týden do Švýcarska, kde se vždy setkají s přáteli z Aarwangenu a objevují krásy Švýcarska. Též fotbalisti i volejbalisti z Vodňan opakovaně navštívili Aarwangen a konaly se zde mnohá přátelská utkání.

Školy:

Gymnázium, Střední veřejnoprávní škola Trivis, LŠU spolupracují se školami v Aarwangenu. Uskutečnily se výměnné pobyty, kde studenti bydleli přímo v rodinách a měli možnost si zdokonalovat německý i anglický jazyk. Studenti zde navázali kamarádství, ale i mnohá přátelství. Lidová škola umění z Vodňan měla vícekrát úspěšné vystoupení v Aarwangenu.

 

Též myslivci nebyli v přátelství pozadu. Četné, vzájemné navštěvování trvá dodnes.

 

Naši přátelé v Aarwangenu věděli, že pobyt ve Švýcarsku byl pro mnohé z nás cenově nedostupný. A tak při návštěvách v Aarwangenu mnohdy lidé z Vodňan spali v atomovém krytu. K dispozici jsme měli zdarma kuchyň i sprchy ve školním areálu. Pro mnohé to byl zajímavý zážitek, ale i velká pomoc.

 

Nezištnou pomoc od našich přátel dostaly Vodňany mnohokrát. Mnoho let každým rokem posílala radnice z Aarwangenu Domovu důchodců ve Vodňanech 5 000 CHF. Krásu kostela Narození Panny Marie ve Vodňanech zdůraznili Švýcaři osvětlením kostela. Když v roce 2002 proběhla povodeň, Švýcaři byli první, kdo se ptal, jak mohou pomoci. Finančně přispěli na obnovu lávky na Suchomelce. Nikdy neváhali pomoci. Jak konkrétním činem, tak i radou. Bohužel v roce 2007 bylo ukončení spolupráce mezi radnicemi.

 

Naštěstí toto přátelství setrvalo na bázi osobních vztahů! V obou městech pracují Spolky přátel Vodňan – Aarwangenu. Spolek přátel Aarwangenu vznikl ve Vodňanech 23. 2. 1999. V současné době je aktivní a snaží se pokračovat v předešlé spolupráci a spolupracuje se Spolkem přátel Vodňany v Aarwangenu. Momentálně chystáme společné oslavy 25. výročí přátelství, které se mají uskutečnit v červenci tohoto roku ve Vodňanech. Jako dárek od švýcarských přátel mají Vodňany dostat kamennou fontánu se 2 lavičkami. Tento dárek chceme umístit v areálu Mezinárodního environmentálního vzdělávacího, poradenského a informačního střediska ochrany vod ve Vodňanech. Vodňaští výtvarníci pracují na výtvarném díle, na kterém budou znázorněny dominanty Vodňan. Momentálně se v Aarwangenu pro tento dárek hledá místo.

Dále chystáme pozvání pro fotbalové juniory na přátelské setkání, které se má uskutečnit v rámci Vodňanských rybářských dnů. Na tyto dny je pozván i hudební soubor z Aarwangenu. Na podzim plánujeme víkend švýcarské kuchyně ve Vodňanech. Hlavní menu je raclette a sýrové fondy. V tomto roce se koná i výtvarný plenér, na který jsou pozváni výtvarníci z CH.

 

Aktivit, které již proběhly a které se chystají, je opravdu mnoho. Nelze všechny zmínit. Podstatné je, že přátelství přetrvalo a je aktivní na osobních vztazích. Hlavní podíl na tomto přátelství má pan Hans Wüthrich. Dne 26. 8. 2012 bylo ve Vodňanech uděleno panu Wüthrichovi čestné občanství města Vodňany.